Coneixes l’origen de les calçotades?

La calçotada és un dels esdeveniments culinaris més esperats de tot l’hivern. Menjar calçots cuits acompanyats de l’autèntica salsa de calçots Ferrer, és un moment essencial en la cultura catalana, però, tothom coneix l’origen d’aquesta celebració catalana tan tradicional.

En aquest article volem explicar-vos qui va ser el descobridor dels calçots i el creador de la festa gastronòmica més popular de Catalunya, les calçotades.

Per conèixer l’origen de les calçotades ens hem de traslladar a finals del segle XIX, a la ciutat de Valls, Tarragona, on un pagès anomenat Xat de Benaiges va descobrir el producte que ha protagonitzat la gastronomia catalana. Segons diuen, un bon dia Xat de Benaiges va optar per alimentar-se de dues cebes que havia plantat en el camp. Va netejar-les i preparar-les tallant les arrels, i les va posar damunt les flames. Un cop fetes, va extreure la capa exterior carbonitzada de les cebes i es va menjar l’interior del calçot. Alguns diuen que va amanir el producte amb vinagre, oli i sal; mentre que altres comenten que les va sucar a la famosa salsa “Salvitxada” artesanal, la salsa de calçots original.

▷ Aconsegueix ja el teu Pack Calçotada amb Enviaments Gratuïts! El pack amb més salsa del mercat. Comprar Pack Calçotada

Posteriorment, durant l’inici del segle XX, les calçotades van començar a adquirir protagonisme i a realitzar-se durant les celebracions de les famílies tarragonines. No va ser fins a mitjans del segle XX quan els calçots van arribar a Barcelona, gràcies als centres culturals del territori, els quals van organitzar diverses calçotades pels artistes de la ciutat. Un cop conegut aquest excel·lent producte arreu del territori català, els restaurants van començar a introduir-lo en els seus menús i locals, perquè tothom pogués gaudir d’aquesta divertida experiència gastronòmica.

En definitiva, Xat de Benaiges va ser el descobridor del súper aliment que avui coneixem com “calçot”, i el creador de les famoses calçotades, que actualment es celebren arreu del món, combinades amb l’autèntica salsa de calçots, salsa Ferrer!

▷ Emporta’t ja l’únic Pack Calçotada del mercat amb Enviaments Gratuïts! A més, amb quasi 2kg de salsa. Comprar Pack Calçotada
No hi ha comentaris

Publicar un comentari